miercuri, 3 noiembrie 2010

ce inseamna sa lucrezi in PR

      Public Relations suna bine. Dar ce inseamna sa lucrezi in acest domeniu? Citind o postare a lui Bogdan Theodor Olteanu despre munca in aceasta bransa (http://bto.ro/comunicare/e-greu-sa-lucrezi-in-pr.html) mi-am dat seama cata dreptate are in fraza "In primul rand aproape nimeni din familie nu va intelege ce faci tu de fapt."  
      Intr-adevar e greu sa explici cuiva care nu a auzit niciodata de "public relations" ce inseamna asta si cu ce se mananca. In primul rand ca termenul este folosit de cele mai multe ori in engleza. Si la fel ca in multe domenii noi, nu exista o terminologie in limba romana, utilizandu-se in majoritatea timpului termeni in engleza. 
      Apoi o alta confuzie intalnita suna cam asa "relatii publice...adica relatii cu publicul?" pai, nu chiar. Relatiile publice au intr-adevar legatura cu publicurile si relatiile dintre acestea, dar nu numai asta. Este un domeniu vast care presupune cunoasterea si intelegerea unor concepte noi. 
      O alta problema cu care se confrunta acest domeniu este confuzia dintre PR si jurnalism; exista chiar o competitie continua intre cele doua si intre practicantii acestor meserii. 
      Publicitatea reprezinta din nou o zona cu puncte comune, dar si cu multe diferente. Desi publicitatea reprezinta o parte importanta pentru o organizatie, in ultimii ani relatiile publice castiga tot mai mult teren, devenind de nelipsit intr-o companie care doreste sa ramana pe piata.
      E intr-adevar greu sa lucrezi intr-un domeniu pe care nu il cunosti pe deplin, dar ma linisteste gandul ca am toata viata la dispozitie sa invat ce inseamna cu adevarat acest termen.

Un comentariu:

  1. E într-adevăr greu să explici cuiva care nu a auzit de PR ce înseamnă de fapt. Va mai trece ceva timp până când părinţii noştri vor înţelege ce fac copiii lor, până când această profesie va deveni una mai cunoscută în România. Până la urmă depinde şi de noi cei care lucrăm în acest domeniu să clarificăm confuziile existente.

    RăspundețiȘtergere